Mladé listy, ktoré ešte neobsahujú mlieko, obsahujú vysoké množstvo vitamínu C a mnoho iných zdraviu prospešných látok, preto sa využívajú do jarných šalátov. Jarný šalát z púpavy je vhodný aj pre diabetikov, pre obsah inulínu.
Púpavu treba dôkladne prežuť, aby sa lepšie strávila, a využili sa všetky jej prospešné látky.
Čo potrebujete:
- čerstvú púpavu
- cibuľu (môžete použiť jarnú aj s vňaťou)
- citrónovú šťavu
- olivový olej lisovaný za studena
- koreniny podľa chuti (kurkuma, čierne korenie...)
- morská soľ
- biely jogurt (kyslá smotana)
Očistenú púpavu a cibuľu nadrobno nakrájajte. Pridajte šťavu z citróna a za polievkovú lyžicu olivového oleja. Podľa chuti osoľte a okoreňte. Ak použijete kurkumu tá pridá šalátu ešte na horkosti.
Základný šalát a je vhodný na priamu konzumáciu.
Pre zmenu chuti a doplnenie, môžete primiešať biely jogurt alebo kyslú smotanu, šalát zjemní a čiastočne zredukuje horkosť púpavy.
Rebecca