Využite nadbytok plodov cukety, patizónu alebo tekvíc na prípravu chutného šalátu ako prílohy k obedu, alebo si ho môžete pripraviť ako zásobu
po sterilizácii v pohárikoch na zimu.
Je chutný, ľahko stráviteľný a zdravý. Ideálny na tieto horúce letné dni a taktiež jeho zloženie zaujme pri rôznych redukčných diétach.
Čo potrebujete:
- plody mladej cukiny (tekvice, patizónu)
- soľ (morská alebo himalájska)
- ocot (citrónová šťava)
- čerstvá petržlenová vňatka
- čerstvá bazalka
- cesnak
- čili papričku
- olej (panenský olivový)
Mladé plody cukiny, patizónu alebo tekvice umyjete a nastrúhajte na tenké plátky, vhodné je strúhadlo na uhorky. Celkom mladé plody šúpať nemusíte.
Tak ako strúhate, vkladajte do misy a priebežne soľte. Nastrúhané plody nechajte pustiť vodu, občas premiešajte. Odvodnenú cukinu vyžmýkajte a podľa chuti zalejte citrónovou šťavou alebo octom.
Do druhej misy si nachystajte nasekané bylinky, čili papričku a cesnak, podľa vlastného uváženia zalejte olivovým alebo iným olejom (repkový, slnečnicový) a premiešajte.
Pripravená cukina by mala mať príjemnú chuť, podľa vašej chuti osolená a mierne kyslá. Ak sa vám dá, že obsahuje ešte veľa vody, tak ju vyžmýkajte a postupne zamiešajte do olejovo bylinkovej zmesi.
Premiešajte, tak aby sa obalili všetky plátky a šalát nadobudol tú správnu chuť Talianska.
Nechajte odstáť, aby sa nažil vôňou a chuťou byliniek a máte hotovo. Šalát je pripravený k priamej konzumácii.
Môžete ho podávať ako prílohu ku grilovanému mäsu, k zemiakom, alebo len tak k čerstvému pečivu namiesto nie najzdravších údenín.
Odloženie – sterilizovanie
Do pripravených malých pohárikov lyžicou vkladajte a zatláčajte šalát tak, aby sa uvolnili všetky vzduchové bubliny, pričom olej sa vytláčate nahor.
Od kraja pohárika nechajte priestor cca 1,5 až 2 cm voľného miesta a uzatvorte.
Sterilizujte 20 minút pri 80°C, aby chytilo viečko.
Sterilizáciou nestráca chuť, je stále výborný.
Oliver