cakankaĽudovo tiež cigória, cichorie, cigorka, čaganka, čakanka, čekánek, Hanička, korenie svätého Petra, nemecká káva, podražník.
Rastie ako burina na vápenatých pôdach, medziach, pasienkoch, lúkach, pri okrajoch ciest, násypoch, má rada presvietené miesta slnkom.



Zberá sa koreň alebo kvitnúca vňať, prípadne len kvety. Koreň sa vykopáva spravidla v jeseni. Nazberané komponenty sušíme prirodzeným teplom. Upražený koreň pri teplote 140°C nahrádza kávu, mnohí ju poznáte pod menom cigória. Kvitne od júla do septembra.
Cigória je obľúbený nápoj predovšetkým u ľudí, ktorí dávajú prednosť zdravému životnému štýlu. 

Koreň sa používa na problémy s pečeňou, žlčníkom a obličkovými a močovými kameňmi. List čakanky je bohatý na vápnik, meď a železo. Čaje z listov sa môžu použiť na liečbu žltačky, chorôb sleziny a pečene, tak isto prečisťujú tráviace ústrojenstvo, močové cesty a  používajú sa na liečbu kožných ochorení a ekzémov.


Obsahuje horčiny, ktoré podporujú látkovú výmenu, tvorbu žlče a posilňujú činnosť pečene, tým uľahčujú trávenie, má tiež protizápalové účinky, pôsobí žlčopudne, močopudne, vypudzuje obličkové a močové kamene, používa sa na očistu krvi.


Probiotické účinky posilňujú kondíciu čriev a zabraňujú vzniku zápalov, infekcií a nádorových ochorení. Inulín v hrubom čreve vyživuje zdraviu prospešné mikroorganizmy, tým sa posilňuje imunitný systém. Nízka kalorická hodnota a sladká chuť sa dá použiť ako sladidlo vhodné aj pre diabetikov.

cakanka1

 

Máte niekoľko dobrých dôvodov zaradiť túto modrokvitnúcu rastlinku do svojho jedálnička na denne používanie. Ak si spomeniete, ako vaše babičky pravidelne na raňajky pripravovali meltu, to voňavé a neodolateľné potešenie. Cukrová repa, koreň čakanky, jačmeň a žito - pražením a zmiešaním sa tieto komodity pretvorili do zdravého a lahodného nápoja. Určite si neuvedomovali, že to čo pripravili ako voňavý a lahodný nápoj k raňajkám, vlastne pripravili liek a prevenciu tráviaceho traktu celej rodine. 

salka zdravej  melty


Nezabúdajme, že sa cítime a vyzeráme podľa toho, čo konzumujeme.

 

Rebecca

 

 

ZDIEĽAJTE NÁS