Zdravé recepty

cesnak a_zihlava

Sezóna medvedieho cesnaku je v plnom prúde. Ak sa dobre poobzeráme, tak zbadáme rastúcu mladú žihľavu dvojdomú, ktorej liečivé účinky nemôže nikto popierať. Táto často podceňovaná rastlinka patrí k tým, ktoré vedia "spraviť poriadok" v tele.

nahlad pecena cvikla s balkanskym syrom

Všeobecne je známe, že cvikla (červená repa) patrí medzi najliečivejšie druhy potravín. Jej zloženie posilňuje organizmus (imunitu), priaznivo pôsobí pri mnohých ochoreniach vrátane nádorových, okrem toho podporuje vylučovanie cholesterolu, olova a radioaktivních látok z organizmu, čím pôsobí na organizmus omladzujúco.

polievka z cervenej repy m

Svojím zložením červená repa nielenže upravuje činnosť pečene a prispieva k odstraňovaniu pečeňových toxínov, ale pomáha aj pri redukcii zvýšeného krvného tlaku, telesného tuku, pri zápche a iných črevných problémoch.

kapustnica

Do hrnca vložte kyslú kapustu, nakrájanú cibuľu a bobkový list. Umyté a osušené bravčové pokrájajte na kúsky spolu s údeným mäsom, pridajte spolu s vopred namočenými hubami ku kapuste. 

thumb salat kapusta

Pomaranče umyte, ošúpte zo šupky a nakrájajte na malé kúsky, krájajte tak, aby v plode ostalo čo najviac šťavy. Šupku nakrájajte na tenké rezančeky. Kapustu očistíte a nakrájajte. Prichystanú a nakrájanú pomarančovú šupku zmiešajte s jogurtom.

salat z cervenej repy s cesnakom

Surovú červenú repu očistíte zo šupy a nastrúhajte na hrubšom strúhadle. Do nastrúhanej repy zamiešajte prelisovaný alebo na drobno nasekaný cesnak, nakrájanú cibuľu, citrónovú šťavu a nakoniec zamiešajte pochúťkovú smotanu.

kapustovy salat

Prísun vitamínov do organizmu je počas celého roka veľmi nevyhnutný a o zime to platí viackrát. Chladné počasie, chrípkové obdobia telo vyčerpávajú, preto je nutné dobiť svoje telo dávkou prírodných vitamínov hoci aj jednoduchým šalátom, ktorý dodá do organizmu nie len vitamíny, minerálne látky, ale aj potrebnú vlákninu.

nahlad spenatove satocky

Špenát; listová zelenina, ktorá obsahuje hlavne vitamín B3, B5, B6, E, C, A, K a kyselinu listovú, ďalej minerálne látky ako napríklad selén, železo, jód, zinok, draslík, horčík, vápnik, chróm a samozrejme i vlákninu. Je zdrojom 13 flavonoidových antioxidantov.
100 g špenátu = 20 kcal (diétna potravina)

zemiaky1

Uvarené v šupe a vychladnuté zemiaky premiešajte s nakrájanou cibuľou, nahrubo nastrúhanými jabĺčkami a uhorkami, pridajte majonézu, dochuťte soľou (zdravšia je morská) a korením. Premiešajte.

Nakoniec primiešajte na osminky nakrájané vajíčka a nasekanú žeruchu.

Odporúčame